Günahların Bağışlanması
"Günahları Tanrı'dan başka kim bağışlayabilir?" Buraya kadar makul bir soruydu; ama İsa, felçli adamı iyileştirerek, İnsanoğlu'nun yeryüzündeki günahları bağışlama gücünü gösterdi (Luka 5:18-26).
Mesih günahları bu şekilde bağışladığında, kötülüğü bedenden uzaklaştırdı; ancak Hristiyan âleminin papazları, "Affı ilan etmek için ... güç ve emir" iddia etmelerine rağmen bunu yapamazlar. İngiltere Kilisesi ritüeli "genel bir itiraf" öngörür, ancak Roma Katolik Kilisesi, büyük suistimallere yol açan bir kurum olan "İtiraf"ı destekler.
Tanrı'nın günahların bağışlanması hakkında Kutsal Kitap'ın bize ne söylediğine bakalım.
VAFTİZ
Bağışlanma, Tanrı'nın günahları bağışlama gücü verdiği Mesih aracılığıyladır. Dirilişinden sonra Mesih öğrencilerine şöyle dedi:
"Mesih acı çekecek ve üçüncü gün ölümden dirilecek; günahların bağışlanması için tövbe çağrısı da Yeruşalim'den başlayarak bütün uluslara O'nun adıyla duyurulacak. Sizler bu olayların tanıklarısınız." (Luka 24:46-48).
Elçilerin İşleri'nde tanıkların iş başında olduğunu görüyoruz. Pentekost gününde Mesih'i vaaz eden Petrus sözlerini şöyle bitirdi:
"Tövbe edin ve her biriniz günahların bağışlanması için İsa Mesih'in adıyla vaftiz olun" (Elçilerin İşleri 2:38).
Ve yaklaşık üç bin kişi çağrıya yanıt verdi. Böylece, yine tapınakta, topal adam iyileştiğinde Petrus şöyle dedi:
"Günahlarınızın silinmesi için tövbe edin ve Tanrı'ya dönün. Öyle ki, Rab size yenilenme fırsatları versin ve sizin için önceden belirlenen Mesih'i, yani İsa'yı göndersin." (Elçilerin İşleri 3:19).
Elçilerin İşleri 5:31 ve 10:43'te de "günahların bağışlanması"ndan bahsedilir. İkinci pasaj, Tanrı'nın, sözü işiten ve bunun üzerine "Rab'bin adıyla vaftiz edilen" Yahudi olmayanların üzerine Kutsal Ruh'u dökerek Petrus'un vaazına tanıklık ettiği Kornelius'un ev halkıyla ilgilidir.
Antakya'da Pavlus, "Günahların bağışlanması bu adam aracılığıyla size duyuruluyor" diyerek Mesih'i Yahudilere vaaz etti (Elçilerin İşleri 13:38). Pavlus'un kendisi Hananya tarafından, "Kalk, vaftiz ol ve Rab'bin adını anarak günahlarından arın" (Elçilerin İşleri 22:16) diyerek uyarıldı; ve Agrippa'ya Mesih'in kendisine O'nun adıyla günahların bağışlanmasını vaaz etmesini emrettiğini söyler (26:18).
TANRI BAĞIŞLAR
Müjde'ye inanıp tövbe edip vaftiz olduklarında (Rom. 4:7, 8; 6:1-4; 2. Kor. 5:19; Ef. 1:7; Kol. 1:12-14; İbr. 9:14) gerçeğe uyarak ruhlarını arındırırlar (1.Pe. 1:22). Böylece onlar, "Suyla yıkayıp tanrısal sözle temizleyerek" (Efesliler 5:26) "eski günahlarından arınırlar" (2 Pet. 1:9). Vaftiz, Romalılar 6'dan da anlaşılacağı gibi, suya gömülme ve buradan dirilmedir. Sadece tövbe eden Kutsal Kitap inanırlarına emredilmiştir.
GÜNAHLARINIZI İTİRAF EDİN
''Birbirinize günahlarınızı itiraf edin' demiyor mu?" Evet, Yakup 5:16 der ki, "Şifa bulmak için günahlarınızı birbirinize itiraf edin ve birbiriniz için dua edin." Ama bu "Günah Çıkarmak"tan çok farklı bir şey. Mesih, Tanrı'nın evinin veya kilisesinin Başkâhinidir (İbraniler 3:6; 1 Tim. 3:15; İbr. 4:14-16; 7:24-26).
"O ışıkta olduğu gibi biz de ışıkta yürürsek, birbirimizle paydaşlığımız olur ve Oğlu İsa'nın kanı bizi her günahtan arındırır. Günahımız yok dersek, kendimizi aldatırız, içimizde gerçek olmaz. Ama günahlarımızı itiraf edersek, güvenilir ve adil olan Tanrı günahlarımızı bağışlayıp bizi her kötülükten arındıracaktır." (1.Yuhanna 1:7, 9).
Vaftiz, Tanrı'nın Mesih'te O'na gelen Yahudilerin ve Yahudi olmayanların günahlarının bağışlanması için atanmasıdır; ve Rahipliği ile "İçimizden biri günah işlerse, adil olan İsa Mesih bizi Baba'nın önünde savunur." (1.Yuhanna 2:1).
"Kardeşinin ölümcül olmayan bir günah işlediğini gören, onun için dua etsin. Duasıyla kardeşine yaşam verecektir. Bu, ölümcül olmayan günah işleyenler için geçerlidir. Ölümcül günah da vardır, bunun için dua etsin demiyorum. Her kötülük günahtır, ama ölümcül olmayan günah da vardır." (1 Yuhanna 5:16, 17).
"Bu halk için dua etme ... seni duymayacağım" (Yer. 7:16, 11:14; 14:11).
Alıntılanan pasajlardan, vücudun iyileşmesi ile günahların
bağışlanması arasında bir bağlantı olduğu açıktır. Günahkarların Kutsal Kitap'a
inanıp tövbe ettiklerinde ve vaftiz edildiklerinde affedildikleri de açıktır.